Skip to content

Iniciar un negoci és difícil, però l’experiència de molts emprenedors ens diu que tancar una empresa és una decisió molt més complicada.

Davant dels molts dubtes hi ha un antídot i un s’hi ha d’aferrar per no autoenganyar-se i evitar que les conseqüències siguin el menys doloroses possibles: Si l’empresa ja no és rendible i és poc probable que sigui rendible en el futur, la millor opció és vendre-la o tancar-la i, amb l’experiència acumulada, tornar-ho a intentar.

Els paràmetres principals que ens poden ajudar a ser conscients de la realitat i prendre les decisions correctes són els següents:

  • No hi ha projeccions dingressos. Si no se n’obtenen beneficis i la liquiditat escasseja, el més arriscat seria apostar per sol·licitar un préstec que engrandi l’endeutament o bé arriscar el patrimoni personal.
  • El negoci passa factura a la salut. Si experimentem canvis d’humor, pes, fatiga constant o patim ansietat, és recomanable avaluar si l’empresa val la pena.
  • Els objectius perden brillantor. Hem començat a oblidar el perquè llancem el negoci? Això és definitivament un senyal que lempresa es dirigeix cap a la zona de perill.
  • Els empleats clau abandonen el vaixell. Quan l’equip que construïm comença a anar-se’n o desvincular-se del projecte. Això és un símptoma que ells han vist el final de l’empresa abans que tu ho facis.
  • L’actual legislació, dins l’àmbit dels mecanismes de prevenció de la insolvència, ha creat per a les PIMES eines per analitzar la salut de les empreses, que són les anomenades alertes primerenques.

Aquestes consisteixen en criteris objectius, que si es donen, suposa que una empresa està en crisi, i davant d’això o es busca una solució per sortir d’aquesta zona de risc, o s’ha de tancar si no es corregeix el desequilibri.

On trobar aquestes eines:

El Govern de l’Estat posarà a disposició de les empreses petites i mitjanes un servei d’autodiagnòstic de la salut empresarial o solvència i d’assessorament personalitzat per evitar la situació d’insolvència.

Els administradors socials es poden adreçar al Registre Mercantil perquè elabori un informe sobre la situació de risc de l’empresa.

Les patronals disposen d?un servei d?alertes primerenques al qual es pot acudir per determinar l?estat de salut d?una empresa.

Finalment, hi ha empreses privades com Tortajada Advocats i Associats SLP, especialitzades en situacions de crisi empresarial, que poden assessorar-te per analitzar com evolucionarà una empresa, quines solucions s’han d’implementar per corregir una ruta equivocada, quant de temps tindràs abans de col·lapsar i, al cas que això sigui inevitable, com tancar ordenadament sense conseqüències per al teu patrimoni personal.

Back To Top