Skip to content

La responsabilitat dels gimnasos en les lesions dels seus clients depèn de les obligacions d’aquestes empreses i d’altres factors clau:

  1. Deure de Cura i Seguretat: Segons la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris (Reial decret legislatiu 1/2007), els gimnasos tenen l’obligació de proporcionar un ambient segur per als seus clients. Això inclou mantenir l’equip en bon estat, assegurar que les zones estiguin lliures de perills i proporcionar instruccions adequades sobre com utilitzar l’equip. Seguretat de l’Equipament: Els gimnasos han d’assegurar-se que tot l’equip estigui en bon estat de funcionament i sigui inspeccionat regularment. Si un client es lesiona a causa d’un equip defectuós, el gimnàs podria ser considerat responsable. 
  2. Instruccions i Supervisió: Entrenadors Qualificats: Els gimnasos han de contractar entrenadors capacitats i assegurar-se que els clients rebin instruccions adequades sobre com realitzar els exercicis de manera segura. Supervisió Adequada: Depenent de la situació, pot ser necessari que el gimnàs ofereixi supervisió adequada per evitar que els clients es lesionin, especialment si estan utilitzant equips complexos o perillosos. 
  3. Contractes i Exoneracions de Responsabilitat: Exoneracions de Responsabilitat: Molts gimnasos inclouen clàusules als seus contractes que limiten la seva responsabilitat en cas de lesions. Aquestes clàusules poden protegir el gimnàs de certes reclamacions, encara que no sempre són absolutes. En alguns casos, si es considera que el gimnàs ha actuat amb negligència greu, l’exoneració podria no ser vàlida. Clàusules Clares: És important que les clàusules d’exoneració estiguin clarament escrites i que els clients les entenguin abans de signar el contracte. 
  4. Contribució dels Clients: Negligència Contributiva: Si es determina que la lesió va ser causada en part per la negligència del client (per exemple, per no seguir les instruccions adequades), la responsabilitat del gimnàs podria reduir-se. Coneixement del Risc: Els clients que participen en activitats físiques assumeixen un cert nivell de risc. Si la lesió es produeix durant una activitat inherentment perillosa i el client era conscient d’aquest risc, podria ser més difícil reclamar una indemnització. 
  5. Assegurança de Responsabilitat Civil: Obligatorietat de l’Assegurança: Els gimnasos a Espanya estan obligats a tenir una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi possibles danys als usuaris. Aquesta assegurança sol cobrir les indemnitzacions en cas que el gimnàs sigui considerat responsable d’una lesió. 

D’allò anterior, queda clar que els gimnasos tenen responsabilitat per les lesions dels seus clients dins de les seves instal·lacions, però l’extensió real d’aquesta responsabilitat (en cas de dubte sobre el que ha succeït) dependrà més dels criteris judicials que de la redacció de les normes.

Com actuen els tribunals espanyols en aquesta matèria?

A Espanya, no existeix una presumpció automàtica de culpa del gimnàs, però hi ha criteris que faciliten la reclamació per part del client, fet que augmenta les probabilitats que el gimnàs sigui condemnat:

Responsabilitat Objectiva en Determinades Circumstàncies: La responsabilitat objectiva implica que el gimnàs podria ser considerat responsable sense necessitat de demostrar una culpa directa, si el dany sofert es podria haver evitat amb les mesures de seguretat adequades. Per exemple, si un client es lesiona a causa d’un equip defectuós o per manca de manteniment de les instal·lacions, el gimnàs podria ser considerat responsable, llevat que demostri que ha complert totes les obligacions de seguretat i manteniment.

Presumpció de Culpabilitat i Inversió de la Càrrega de la Prova en la Pràctica Judicial: En la pràctica, molts tribunals apliquen la presumpció de culpa i inverteixen la càrrega de la prova quan el dany sofert pel client és el resultat d’una situació que el gimnàs hauria d’haver controlat o evitat, com ara el mal funcionament d’equips, obstacles a les instal·lacions o la manca d’instruccions adequades. En aquests casos, el gimnàs hauria de demostrar que va prendre totes les mesures necessàries per evitar el dany, i si no ho pot fer, seria condemnat.

A Espanya, tot i que no existeix una presumpció automàtica de culpa del gimnàs, la normativa i la jurisprudència faciliten al client la tasca de provar la responsabilitat del gimnàs, especialment quan hi ha un incompliment evident de les obligacions de seguretat. La responsabilitat objectiva i la inversió de la càrrega de la prova en certs casos poden acostar-se a una presumpció de culpa, però en última instància, cada cas serà avaluat segons les seves circumstàncies específiques.

Donat el nivell d’especialització del nostre despatx d’advocats, podem encarregar-nos de les reclamacions derivades de perjudicis soferts en l’àmbit dels gimnasos.

Contacti amb nosaltres aquí i consulti’ns sense compromís.

Back To Top