Skip to content

Les indemnitzacions per acomiadament a Espanya poden variar depenent de les circumstàncies de l’acomiadament i del tipus de contracte. La normativa laboral estableix certes regles bàsiques, però també poden existir acords específics que millorin les condicions per als treballadors.

A continuació repassarem els conceptes clau:

  1. Indemnització general per acomiadament improcedent:
    La legislació espanyola estableix que, en cas d’acomiadament improcedent, la indemnització estàndard és de 33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats.
    Per als contractes anteriors al 12 de febrer de 2012, la indemnització era de 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, de manera que es pot calcular una indemnització mixta en aquests casos (45 dies pels anys anteriors a 2012 i 33 dies pels posteriors).
  2. Indemnitzacions superiors a 33 dies per any:
    Convenis col·lectius: En alguns sectors o empreses, els convenis col·lectius poden establir indemnitzacions superiors als 33 dies per any. Per exemple, alguns convenis poden fixar 40, 45 o fins i tot més dies d’indemnització per any treballat.
    Pactes individuals: Un treballador pot haver acordat amb la seva empresa, ja sigui en el contracte de treball o durant el mateix, una indemnització superior a la que estableix la llei. Aquests acords solen produir-se en llocs d’alta responsabilitat o amb treballadors altament qualificats.
    Acords en acomiadaments col·lectius (ERO): En el marc d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), és possible que es negociïn indemnitzacions superiors als 33 dies, especialment quan l’acomiadament afecta a un gran nombre de treballadors.
  3. Resolucions judicials que reconeixen indemnitzacions superiors:
    Revisió de la naturalesa de l’acomiadament: nul·litat versus improcedència
    En alguns casos, els tribunals poden considerar que l’acomiadament no només és improcedent, sinó que és nul, la qual cosa podria comportar una indemnització superior. Per exemple, si un acomiadament és declarat nul, el treballador té dret a la readmissió amb abonament dels salaris no percebuts. No obstant això, si el treballador opta per no ser readmès, podria negociar una indemnització superior a la que estableix la llei.
    Acomiadament per discriminació
    Si l’acomiadament es considera com una acumulació de sancions injustificades o com un acte d’assetjament laboral, els jutges poden augmentar la indemnització com a forma de reparació del dany causat. Això és especialment rellevant en casos on s’ha demostrat un tracte discriminatori, represàlies o una violació de drets fonamentals.
    Danys morals i perjudicis addicionals
    En casos de rellevància especial pels perjudicis emocionals/psicològics, o pèrdua d’oportunitats laborals presents o futures, o danys reputacionals professionals, o circumstàncies personals del treballador que fan l’acomiadament especialment greu, el jutge pot determinar que, a més de la indemnització per acomiadament improcedent (33 dies per any), el treballador ha de ser compensat per danys morals o perjudicis addicionals soferts com a conseqüència de l’acomiadament. Aquest tipus de compensació pot incrementar substancialment la quantitat total a percebre.
    Acomiadaments col·lectius i EROs
    En el context d’un acomiadament col·lectiu (ERO), si es considera que l’empresa no ha complert amb les seves obligacions legals en el procés, els tribunals poden imposar una indemnització major a la habitual. Això pot ocórrer si es demostra que l’acomiadament col·lectiu va ser fraudulent o que es van ometre certs requisits legals.
    Agravants en l’actuació empresarial
    Si la conducta de l’empresa en el procés d’acomiadament ha estat especialment greu, com en casos de frau, coacció o violació clara de drets laborals, els tribunals poden decidir augmentar la indemnització. Encara que això no és habitual, existeixen precedents d’indemnitzacions superiors als 33 dies per any treballat en aquests contextos.

En resum, tot i que la indemnització estàndard per acomiadament improcedent a Espanya és de 33 dies per any treballat, hi ha situacions en què els tribunals poden atorgar indemnitzacions superiors a causa de la naturalesa de l’acomiadament, la conducta empresarial, o l’existència de danys addicionals. Aquests casos reflecteixen la flexibilitat del sistema judicial per adaptar-se a les particularitats de cada situació i protegir els drets dels treballadors.

A Tortajada Advocats i Associats SLP som especialistes en la reclamació d’indemnitzacions per acomiadament, millor l’import ordinari d’aquestes. Contacta amb nosaltres aquí per un assessorament personalitzat.

Back To Top